Mooie zware cruiser
Met 1500 cc hoor je eigenlijk bij de grote dikke jongens. Echter niet als je een cruiser bent. Dan zit je bij Suzuki tussen de 800 en 1800 cc en ben je dus een middenklasser in je soort. Maar wel een die er qua handelbaarheid zondermeer uitschiet. Want de nieuwe Intruder M1500 is een fijne rijmachine. Kleng! Met het typische droge geluid van metaal op metaal schiet de Suzuki Intruder M1500 in de eerste versnelling. Duidelijk een cruiser. Zijn ware aard wordt verder onderstreept als je de koppeling laat opkomen en het gashendel opendraait. In de twee driekwartliter potten onder het zadel beginnen de zuigers de Newtonmeters eruit te stampen. Het lijkt wel of de Intruder zich een weg door het asfalt wil graven. Deze koppelbaas perst iets meer dan 125 Nm richting de cardanaandrijving. Dat is ruim voldoende voor een indrukwekkende start. Daarbij produceert de Soes een mooie diepe roffel uit het glimmende trompetstel dat aan de rechterzijde is geschroefd. Klinkt hartstikke goed. Pas op dat je niet te lang geniet van deze opzwepende ouverture, want bij 4800 toeren slaat de machinerie in de begrenzer. Het toerental wordt niet aangegeven op een teller, die ook bij deze cruiser zoals gebruikelijk ontbreekt. Dus moet je op gehoor en gevoel tijdig overschakelen naar de volgende gang. Met je teen zet je hem zonder veel kracht telkens een versnelling hoger. En dan begint de sterke indringer opnieuw zijn krachten bot te vieren op de cardan. Terugschakelen gaat net zo vloeiend. Wel met de typische droge tikken, maar je hebt er echt geen ouderwets hak/teen-schakelpedaal voor nodig. Pluim derhalve voor de techniek. De koppeling bedien je zonder veel handkracht dankzij het SCAS (Suzuki Clutch Assist System), dat zorgt voor een stevige druk op de koppelingsplaten zonder gebruik van zware veren.
Fraai accessoire
Net als bij de M800 en M1800 zitten er op de M1500 forward footpegs, ofwel vooraan gemonteerde pedalen. Dit in tegenstelling tot de C-types, die alle voorzien zijn van treeplanken. Wellicht komt er in de nabije toekomst ook een C1500R en/of een LC. Dat is iets om over na te denken, omdat de zit op een M weinig mogelijkheid tot verzitten overlaat. Met je voeten iets opgetrokken en naar voren, je handen vooruitgestoken naar het tamelijk rechte stuur zit je in een vrij strakke houding. Op een C met groter stuur en treeplanken zit je comfortabeler en kun je gemakkelijker een andere zithouding aannemen. Daar komt nog bij dat het zadel van de 1500 een beetje hard is, waardoor de drang om af en toe te willen verzitten groter is. Eerlijk gezegd voelt de zithouding een beetje aan alsof je met vooruitgestoken handen aan de keukentafel zit. Wie dat prettig vindt (of mooi) moet beslist een Suzuki van het type M kopen. Voor meer comfort kun je beter een model C kiezen. Op de ons ter beschikking gestelde demo kun je achterop helemaal niet zitten. De duozit is vervangen door het optioneel verkrijgbare afdekschermpje. Een fraai accessoire dat heel simpel is te verruilen voor een zitje door twee boutjes los en weer vast te draaien. Met die duoseatcover ziet de achterkant van de M1500 er overigens wel heel mooi uit. Hetgeen nog eens wordt versterkt door het fraaie led-achterlicht.
​
Indrukwekkend stuurkarakter
Qua looks is het sowieso wel in orde met de nieuwe cruiser van Suzuki. De ronde lijnen van spatschermen, koplampkap en de tank geven de motor in combinatie met de lichtmetalen wielen een fraai gestroomlijnd uiterlijk. Het brede stuur en de 200 mm dikke achterband accentueren zijn stoere imago. Met zo’n Soes kun je voor de dag komen. Trouwens, niet alleen als het op louter kijken aankomt. Zijn prestaties mogen er ook zijn. Zoals eerder gezegd is het koppel indrukwekkend. Over de voorrem hebben we niets te klagen. Een lichte bediening is voldoende om het nodige ankerwerk uit te gooien. De twee schijven van 290 mm met tweezuigerklauwen van Tokico werken uitstekend. Reken niet te veel op de achterrem. Als je flink trapt doet hij mee, maar 328 kg rijklaar gewicht plus bestuurder van ruim 90 kg krijg je er niet makkelijk mee tot stilstand. Met andere woorden, blokkeren doet-ie ook niet. Dat is weer een veilig gevoel, want als de zware kont van zo’n machine onder je vandaan schiet is er doorgaans geen houden meer aan. Het stuurkarakter van de dikke Soes is indrukwekkend goed. Een cruiser heeft nogal eens de neiging de bocht in te vallen of last van onderstuur te hebben. De M1500 stuurt opvallend neutraal en heel gemakkelijk. Je kunt daardoor behoorlijk snel een bocht nemen en daarbij geeft deze machine goede feedback. Een fraai pluspunt. Een andere pluim verdient de nieuweling vanwege de zeer goed afgestelde vering, die het rijden heel plezierig maakt.
Soepel
Het comfortabele rijgedrag is voornamelijk te danken aan de fijne techniek van dit model. Uiteraard gaat dat ten koste van het ware cruisergevoel. Met andere woorden, je zit niet de hele tijd te trillen op deze fiets. Het blok is opgehangen in rubber om vibraties te reduceren. De V-twin loopt heel regelmatig dankzij het injectiesysteem dat wordt gevoed door een dubbel klepsysteem. Elke cilinder heeft zijn eigen 42 mm grote gasklep. De eerste klep wordt door de rijder bediend via het gashendel. Het motormanagement controleert de stand van de tweede gasklep. Suzuki’s PAIR (Pulsed Secondary Air-injection) zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid lucht wordt aangezogen via de grote airbox, die in drie kamers is verdeeld. De 512kb-computer berekent de juiste samenstelling van het brandstofmengsel om de beste prestaties bij zo weinig mogelijk uitstoot te realiseren. Daardoor loopt het blok soepel en wordt er verantwoord omgegaan met de brandstoftoevoer. Het resultaat is niet alleen dat de pk’s en het koppel mooi op het strijdtoneel worden geworpen, maar het levert ook een belangrijke bijdrage aan verlaging van de emissies. Verder heeft Suzuki getracht door gebruik van rubberen pakkingen tussen cilinderdeksels en vloeistofgekoelde cilinders het mechanische geluid te beperken. “Jammer”, roepen echte motorfanaten dan natuurlijk. De mooie zijde van deze medaille is dat de speciaal voor de M1500 gecreëerde sound die uit de twee glimmende uitlaatpijpen komt wel de overhand krijgt. En dat is precies de bedoeling.
In een notendop
De nieuwe Suzuki Intruder M1500 is een fijne cruiser voor iemand die een 800 te licht vindt en een 1800 te groot en te zwaar. Deze middenmaat is zeker geen middenmoter, maar een volwassen motorfiets die door zijn fijne techniek goede prestaties levert. Met name het stuurgedrag is voor een cruiser opvallend goed. Voor de prijs van net geen 12.000 euro zal de M1500 ongetwijfeld kopers trekken.
​
​
​
